Повість-поема Осипа Турянського «Поза межами болю» в контексті історичного регресизму: народження екзистенціалізму - Бондаренко, Юрій Іванович (Культура і література Полісся. Вип. 91. Серія «Філологічні науки». -2018. - №10. - С.93-106., 2018)
У статті розглянуто художню концепцію О.Турянського, базовану на ідеях історичного регресизму, окреслено авторську версію появи екзистенціалізму. Зокрема, встановлено, що змістове поле повісті-поеми «Поза межами болю» включає такі теми: «деструктивність суспільно-політичних процесів початку ХХ століття», «самотність європейця в межах власного культурного середовища», «протистояння людини європейської цивілізації метафізичному злу, уособленому в демонізованих процесах природного космосу», «народження екзистенціалістського мислення як результату відчуження людини від суспільства та природи».
Keywords: регресизм; екзистенціалізм; Просвітництво; цивілізація; культура; "межова ситуація"; метафізичне зло; метафізичний бунт