ЗМІСТ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА ГУРТКА ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА - Липовецька, Є.Ю. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розкривається один із важливих напрямів позашкільної діяльності – гурткова робота з декоративно-прикладного мистецтва. Створення етнокуль- турного простору гурткової роботи – важливе завдання сучасної педагогіки, що обумовлене кардинальними змінами, які відбуваються у всіх сферах життя. Ці зміни формують як зовнішнє середовище, що оточує сучасну людину, так і її внутрішній духовний світ. Вивчення морфології декоративно-прикладного мистецтва дозволяє з нових позицій подивитися на звичні речі, що оточують людину, зрозуміти їхню красу і значення етнокультурного середовища для майбутніх інновацій в освіті. Автор розкриває особливості роботи керівника гуртка декоративно-приклад- ного мистецтва, в якому реалізується зміст позашкільної освіти художньо- естетичного напряму. Зазначено, що діяльність керівника гуртка є специфічним видом педагогічної діяльності, функціональними компонентами якої є: конструк- тивний, організаційний, комунікативний, дослідницький, креативно-розвивальний та рефлексивний компоненти. Обґрунтовано, що, організовуючи роботу гуртка декоративно-прикладного мистецтва, керівник має дотримуватись певних принципів.
Keywords: позашкільна освіта; декоративно-прикладне мистецтво; керівник гуртка