Орнітофауна Графського парку міста Ніжина (Чернігівська область, Україна) - Кузьменко, Л. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті вивчено та проаналізовано особливості орнітофауни Графського парку, одного з найбільших і найстаріших парків міста Ніжина Чернігівської області, Україна. Вивчення урботериторій, а особливо вивчення динаміки орніто населення впродовж декількох століть завжди була і є на часі. Дана стаття є узагальненням результатів багаторічних досліджень орнітологами міста Ніжина птахів Графського парку починаючи з 20-х років XX ст. і до сьогодні. Вивчено історію створення Графського парку. Проаналізовано щоденники Всево лода Великаніва, знаного природодослідника початку XX ст. Опрацьовано робо ти відомої орнітологині, яка досліджувала птахів Чернігівщини разом зі своїми учнями Марисової Інеси Віталіївни. Опрацьовані орнітологічні дані сьогодення. Дослідження птахів проводили в зимовий та гніздовий періоди впродовж 2017- 2023 р.р. Обліки здійснювали маршрутним методом. У результаті багаторічних досліджень у Графському парку було зареєстровано 57 видів птахів, які належать до 10 рядів та 25 родин. Найчисельнішим є ряд Passeriformes – 41 вид, на другому місці – Piciformes – 4 види, далі Columbiformes – 3 види, Falconiformes, Strigiformes – по 2 види, Ciconiiformes, Gruiformes, Charadriiformes, Cuculiformes, Apodiformes – по 1 виду. Найчисельнішою родиною є Muscicapidae – 8 видів. Розподіл птахів за типом гніздування наступний: у кроні дерев свої гнізда будує 24 види, у дуплах гніздиться 17 видів, на землі – 9 видів, на будівлях людини – 3 види, на воді – 2 види, у приземно-чагарниковому ярусі – 1 вид та 1 вид є гніздовим паразитом. За характером живлення переважають твариноїдні птахи (30 видів). В результаті дослідження можемо констатувати, що у XX та XXI ст. були відсутні такі види птахів: бугайчик, балабан, крячок річковий. Якщо порівнювати XX та XIX ст. між собою то у XIX ст. не реєстрували яструба великого, сову сіру, вівчарика весняного. Натомість у XXI ст. відмічали серпокрильця чорного, сільську та міську ластівки, плиску білу, сорокопуда тернового, які не траплялися в попередні періоди дослідження.
Keywords: орнітофауна; Графський парк; обліки птахів; місце гніздування; характер живлення