Православні храми Пирятинсь - Дмитренко, В. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
У статті досліджені православні церкви, що діяли на території Пирятин-ської протопопії у другій половині XVIII століття. На основі матеріалів відомостей про кількість церков та церковнослужителів і сповідних розпи-сів встановлена кількість храмів у протопопії. З’ясовано, що їхня кількість змінювалася. Так, у 1758 році їх було 43, у 1770 році – 65, у 1785 році – 66, а у 1795 році – 62. Такі коливання пояснюємо передачею парафій від однієї протопопії до іншої. В цілому до складу протопопії в досліджуваний період входило 87 церков. Установлено, що 60 % храмів потребувало ремонту чи перебудови. Головними проблемами були: протікання даху, руйнування фундаменту та пожежі. З’ясовано, що у разі неможливості ремонту споруджували новий храм. У 70 % він зводився на новому місці. Це пояснюється тим фактом, що поблизу старої церкви, як правило, знаходилися поховання, котрі унеможливлювали будівництво. На основі матеріалів справ про ремонт і будівництво церков установлено, що обрання нового місця відбувалося за згоди усіх парафіян, враховувалося юридичне питання власності на землі та ступінь віддаленості від житлових і господарських будівель. Досліджено, що головним будівельним матеріалом, який використовувався для будівництва церков було дерево. Переважно – це дуб і сосна. Встановлено, що в середньому будівництво нової церкви у протопопії тривало два роки.
Keywords: Київська митрополія; Пирятинська протопопія; парафіяльні священники