Тема війни у сучасній українській літературі - Савчук, Анна Андріївна (My University, 2020)
У роботі окреслено тему відображення війни в сучасних літературних творах українських авторів, зокрема, здійснено спробу класифікувати поняття війни в літературі, подано огляди сучасних критичних праць, розкрито жанрову парадигму сучасної літератури про війну, показано особливість рецепції читачів. Детальніше розкрито особливості відображення психологічних та історичних аспектів війни в сучасній українській прозі на прикладах новел Бориса Гуменюка, романах українських письменниць про події революції гідності та війну на Сході України, оприявлено психологічні аспекти відображення війни на Донбасі у романі Юлії Ілюхи «Східний синдром». Результати проведеного дослідження демонструють багатоманіття способів відтворення воєнної тематики, як на рівні жанрової природи, так і на рівні їх поетики.
Наукові керівники – докт. наук із соціальних комунікацій, професор кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики Т. А. Дзюба; канд. філол. наук, доцент кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики О. М. Капленко
Keywords: сучасна українська література, тема війни, рецепція, жанрова парадигма, психологізм, емоційна забарвленість