ВПЛИВ РЕГУЛЯРНИХ ЗАНЯТЬ СПОРТОМ НА ПОКАЗНИКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ У ЮНАКІВ З ВРОДЖЕНИМИ ВАДАМИ ЗОРУ - Казначеєв, Д. А.; Шейко, В. І. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Будь-які морфофункціональні зміни ока, чи то вроджені чи то набуті, супрово джуються не лише порушеннями в діяльності зорової сенсорної системи, а й порушеннями в реалізації рухової функції людського організму. Порушення в руховій активності та координації рухів зумовлені зниженням гостроти зору, дисфункцією бінокулярного зору та зниженні рухливості очного яблука. Пато логія зорової сенсорної системи також має супутні патологічні процеси, які викликають патофізіологічні зміни в утворенні рухових рефлексів та рухових автоматизмі, гіподинамію, погіршення показників центральної гемодинаміки, формування імунодефіцитних станів (клітинної ланки системного імунітету), порушення в робочій позі та поставі. Метою нашої роботи є дослідження впливу регулярних занять спортом на показники, що характеризують функціонування серцево-судинної системи на фоні вродженої патології зорової сенсорної системи (повна або часткова сліпота) у юнаків віком 22,8±1,2 років. Дослідження проводилось на групі волонтерів, яка складалася з 21 особи – контрольна/перша група (практично здорові), 21 особи – друга група (волонтери, які мають вроджені патології зорової сенсорної системи: повна або часткова сліпота). Стан серцево-судинної системи характеризували частота серцевих скорочень, артеріальний тиск систолічний та діастолічний, пульсовий тиск, середній артеріальний тиск, систолічний об’єм крові, хвилинний об’єм крові, коефіцієнт економічності кровообігу, індекс Кердо, середня тривалість серцево го циклу, секундний об’єм крові, серцевий індекс, індекс Робінсона. Фізичними вправам в другій групі волонтерів виступали регулярні заняття плаванням по 1 2 години 5 разів на тиждень. На фоні вродженої патології зорової сенсорної системи всі показники, що харак теризують стан ССС були достовірно більші в порівнянні з контрольними величинами, але знаходились в межах референтних значень. Регулярне заняття спортом викликало достовірне збільшення показники САр. та ДАр. тиску, середнього артеріального тиску, ХОК та секундний об’єм крові в порівнянні з референтними значеннями. Всі показники ССС, які досліджувалися, після фізичних навантажень мали достовірну відмінність в порівнянні з вихідними та контрольними значеннями. ЧСС, САр. та ДАр. тиску, ПТ, середнього арте ріального тиску, ХОК та секундний об’єм крові були більші в другій групі після фізичних навантажень на 24%, 21%, 10%, 40,7%, 14,7%, 28,7%, 28,8% в порівнянні з контролем. СОК після фізичних навантажень був достовірно менший в порівняні з вихідними значеннями, така реакція вказує на слабку адаптація серцевого м’язу до фізичних навантажень. ІК після фізичних навантажень, зменшився (до +7,33±0,5; після +5,5±0,45), що вказує на зменшення симпатичного тонусу та покращення аеробних можливостей організму. Таким чином фізичні навантаження на фоні вродженої патології зорової сенсорної системи формують позитивні зміни в регуляторних системах кровообігу.
Keywords: заняття спортом; дисфункція органу зору; сліпота повна або часткова; центральна гемодинаміка; індекси серцевої системи; частота серце вих скорочень; артеріальний тиск систолічний і діастолічний; пульсовий тиск; середньо артеріальний тиск; систолічний об’єм крові; хвилинний об’єм крові