Мандрівник козацького роду. Ю. Ф. Лисянський - видатний український мореплавець і географ - Морозов, Олександр Сергійович; Мухомодєєва, Наталія Володимирівна; Косовських, Людмила Павлівна (Бібліотека Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, 2023)
Політика деколонізації – це не тільки вилучення із суспільного простору України та свідомості українців ідеологічних штампів та імперіалістичних маркерів, насаджуваних століттями російською та радянською ідеологією. Це ще й повернення у вітчизняний історичний простір тих видатних українців, яких нахабно привласнила офіційна московська пропаганда. Одним з таких видатних синів України, ім'ям якого на карті світу названо 14 географічних об'єктів, є навколосвітній мандрівник-дослідник, нащадок шляхетного козацького роду з Ніжина Юрій Федорович Лисянський (1773-1837), 250 років від дня народження якого виповнилося 12 квітня 2023 року. З метою вшанування пам’яті відомого земляка та науково-бібліографічного розкриття фонду Бібліотеки імені академіка М. О. Лавровського та Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, її співробітниками підготовлено друге розширене та доповнене видання біобібліографічного покажчика «Ю. Ф. Лисянський – видатний український мореплавець і географ», який і пропонується до уваги читачів.
До 250-річчя від дня народження видатного українського мореплавця Ю. Ф. Лисянського
Keywords: Юрій Федорович Лисянський; Бібліотека Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; Біобібліографічний покажчик