Використання цифрових інструментів на уроках української мови в середній школі - Бобро, А. А.; Саєнко, Ю. О.; Шевель, Н. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджуються можливості та виклики використання цифрових інструментів на уроках української мови в середній школі в умовах цифровізації освіти. Розглянуто широкий спектр сервісів: інтерактивні дошки, ментальні карти, мультимедійні платформи, онлайн-книги та цифрові журнали, які сприяють розвитку орфографічних, граматичних, стилістичних, читацьких та медіатекстових компетентностей учнів. Виявлено потенційні ризики та запро поновано системні методичні умови подолання проблем, включно з цілеспря мованим вибором інструментів, поетапним впровадженням, поєднанням тради ційних і цифрових форм роботи та безперервним професійним розвитком учителя. Результати дослідження підтверджують, що цифрові технології трансформують освітній процес, змінюючи роль учителя з транслятора знань на фасилітатора та створюючи умови для формування мовної особистості, здатної функціонувати в багатоканальному інформаційному просторі.
Keywords: цифрові інструменти, українська мова, середня школа, цифрова компетентність, медіаграмотність