Націєцентричні домінанти художнього моделювання світу у творчості Леоніда Полтави: генеза, символізм та геополітичні візії - Йолкіна, Л. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджено особливості націєцентричного світогляду, жанрового новаторства та художнього моделювання художньої картини світу в різножанровому доробку відомого українського письменника діаспори Леоніда Полтави. Досліджено три головні чинники формування світогляду митця: радянські репресії проти його родини, участь у підпіллі ОУН(б) на Роменщині та німецький еміграційний досвід, – що вплинули на світогляд митця. Проаналізовано систему архетипових опозицій і національних маркерів (зокрема трансформацію психотипів через символи «вишня–дуб» та «плуг–шабля»). Окреслено жанрове розмаїття творчості Леоніда Полтави: відхід від романтизації образу Івана Мазепи в епічній прозі до створення українського фантастично-політичного детективу. Обґрунтовано пророчу геополітичну візію майбутнього світу, де суверенна Україна інтегрована у вільне глобалізоване суспільство і виступає лідером науково-технічного прогресу на противагу тоталітарній ізольованій росії. Доведено, що націєцентризм є фундаментальним принципом, що цементує всю жанрову архітектоніку творів Леоніда Полтави.
Keywords: Леонід Полтава, націєцентризм, художнє моделювання світу, література діаспори, історичний роман, наукова фантастика, архетип, геополітична візія