Роль книги у процесі соціальної адаптації особистості (М. Зузак. «Крадійка книжок») - Конєва, Т. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Послуговуючись науковими розвідками соціологів, філософів, психологів, педагогів, у статті теоретично розглянуто дефініцію «соціалізація»; виділено її основні складові (процес становлення особистості, накопичення індивідом певної системи знань і цінностей, залучення людини до системи суспільних відносин); розкрито основні сфери соціалізації (діяльність, спіл¬ку¬вання, самосвідомість) та стадії її розвитку: дотрудова, трудова, після-трудова (первинна та вторинна). Доведено, що процес становлення го¬лов¬ної героїні у романі М. Зузака «Крадійка книжок», освоєння нею певної системи знань і цінностей, норм поведінки, притаманних суспільству, був складний. Це пов’язано з психологічною травмою (втрата батьків і бра¬тика), яку вона отримала, перебуваючи у нацистській країні. Проте в умо¬вах виховання – під впливом прийомної родини Губерманнів та друзів (Руді, Макс), які прищеплювали їй загальнолюдські цінності та гуманізм, внут¬ріш¬ній світ героїні змінюється. Вона поступово адаптується до но¬вих умов життя, пов’язаних з любов’ю і добром. Достатньо уваги приді¬лено прийомам розкриття характеру героїні. Водночас визначено роль книги як скарбниці духовних цінностей у процесі соціалізації особистості у романі. Підкреслено, що книга у роки воєнного лихоліття була і надією на спасіння, і «годувальницею», і рятівником, і розрадником, і помічником. Ви-зна¬чено й функції слова у ній (творча, руйнівна). Доведено, що нестан¬дарт¬на пове-дін¬ка Лізель (крадіжка книжок), як це не парадоксально, не тільки дала їй мож-ливість не втратити своєї ідентичності й вижити у страшні роки Другої світової війни, але й сприяла процесу соціалізації мешканців німецько¬го містечка.
Keywords: соціалізація; соціальні структури; художній твір для дітей і юнацтва; герой; внутрішній світ; книга; процес становлення особистості