Фразеологічна вербалізація емоцій в українській мові - Кот, Юлія Володимирівна (My University, 2020)
Дослідження присвячене актуальній проблемі, у ньому комплексно проаналізовано особливості семантики алогічних фразеологічних одиниць, визначено соматичний компонент у складі фразеологізмів, які позначають емоції людини. У роботі виявлено фразеологічні одиниці із лексемами серце, голова, обличчя, очі, рот, губи, зуби, язик, плечі, ноги, печінки та інші, які творять групу тілесних стійких висловів із семантикою емоційних станів; схарактеризовано структурно-семантичне моделювання алогічних, квазіреальних, ірреальних фразеологічних одиниць, що репрезентують позитивні та негативні почуття; описано емотивний потенціал фразеологізмів у творчості українських письменників.
Наук. кер. – д. філол. н., проф. кафедри української мови та методики її навчання Бойко Н. І.
Keywords: Фразеологічна одиниця; емотивність