Дослідження морфології черепних швів за допомогою КТ й МРТ: огляд літератури - Мхітарян, Л. С.; Кучменко, О. Б.; Гавій, В. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті поставлено за мету простежити особливості становлення та ево люції досліджень із комп’ютерної та магнітно-резонансної томографії для дослідження нормальних морфології та розвитку черепних швів. Встановлено, що в середині 1980-х рр. поява комп’ютерної томографії стала переломним моментом у дослідженні черепних швів, подолавши обмеження сцинтиграфії кісток та усунувши необхідність вводити пацієнтам радіонукліди. Комп’ютерна томографія швидко посіла місце технології для найкращої візуалізації кісткової анатомії, проте згодом радіологічні дослідження швів було визнано надлишковими у більшості випадків завдяки досягненням у хірургічному лікуванні краніосинос тозу. Систематичні дослідження 1990-х – початку 2000-х рр. встановили КТ як золотий стандарт візуалізації черепних швів. Щодо другого десятиліття ХХІ ст., цей період характеризувався розробкою оптимальних технічних параметрів сканування й створенням перших нормативних баз даних для педіатричної практики, що заповнило критичну прогалину в стандартизації діагностики. З розвитком технологій мікро-комп’ютерної томографії відкрилися нові можли вості дослідження ультраструктури швів, оскільки дав змогу забезпечити неруйнівний аналіз на мікроскопічному рівні. Водночас усе більше занепокоєння щодо радіаційного навантаження стимулювало пошук альтернатив у формі магнітно-резонансної томографії, яка поступово еволюціонувала від експеримен тального методу до клінічно прийнятного для діагностики. Останні дослідження вказують на те, що відбувається перехід від виключного використання комп’ю терної томографії до збалансованого підходу, де магнітно-резонансна томогра фія розглядається як перспективна альтернатива для рутинного спостережен ня, особливо в педіатрії, що віддзеркалює загальну тенденцію сучасної медицини до мінімізації радіаційного впливу на пацієнтів. З іншого боку, на межі 2010-х і 2020-х рр., спираючись на здобутки попередників, за допомогою КТ і МРТ науковці починають досліджувати переважно патології черепних швів. Огляд цих праць є перспективою подальшого дослідження.
Keywords: краніоскопія; череп; морфологія; фізична антропологія; магнітно-резонансна томографія; комп’ютерна томографія; черепний шов