Підготовка майбутніх соціальних працівників до роботи з дітьми, які пережили травмуючий досвід - Сабат, Н. В.; Сабат, Н. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Мета статті полягає у визначенні особливостей підготовки майбутніх соціаль них працівників до роботи з дітьми, які пережили травмуючий досвід. Методо логічну основу становлять аналіз, узагальнення та систематизація наукових джерел. Обґрунтовано необхідність комплексної підготовки фахівців із викорис танням травмоінформованого підходу. Визначено структуру професійної готов ності, що охоплює когнітивний, ціннісно-мотиваційний та практико-орієнтова ний компоненти. Охарактеризовано їхній зміст, критерії сформованості та шляхи реалізації у процесі професійної підготовки студентів. Доведено, що комплексне використання тренінгових технологій, практичної підготовки та волонтерської діяльності забезпечує ефективність професійної підготовки майбутніх соціальних працівників.
Keywords: підготовка соціальних працівників, діти з травматичним досвідом, психосоціальна підтримка, травмоінформований підхід, професійна готовність, когнітивний компонент, ціннісно-мотиваційний компонент, практико-орієнтований компонент