САКСОФОН В КОНТЕКСТІ ДІАЛОГУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ТА ВІТЧИЗНЯНОЇ КУЛЬТУР - Нужна, Анастасія Олегівна (My University, 2025)
Творчий проєкт присвячено дослідженню історичних, культурних, теоретичних і виконавських засад становлення та розвитку саксофонного мистецтва, що охоплюють тематику двох розділів дослідження. Перший розділ присвячено вивченню витоків появи саксофона в європейському музичному просторі та поступового формування вітчизняної традиції гри на цьому інструменті. Розглянуто еволюцію саксофона від моменту його винайдення Адольфом Саксом до утвердження в академічній, оркестровій, джазовій та експериментальній практиках XIX–XX століть. Проаналізовано чинники, що сприяли входженню інструмента до різних жанрових систем, а також окреслено специфіку інтеграції саксофона в українське музичне середовище. У підрозділі 1.2 простежено етапи становлення національної саксофонної школи, визначено роль військових та духових оркестрів, естрадно-джазових ансамблів і академічних інституцій, висвітлено внесок провідних вітчизняних педагогів, виконавців і композиторів у формування професійних стандартів навчання та репертуару. Другий розділ спрямований на теоретичне та методичне моделювання освітнього процесу в класі саксофона, що ґрунтується на синтезі академічних, джазових та модерних виконавських підходів. У роботі розкрито принципи формування звукоутворення, артикуляції, інтонаційної стійкості, динамічної культури та інтерпретаційних умінь, а також описано педагогічні засади удосконалення техніки й музичного мислення. Окреслено структуру навчального процесу, яка передбачає індивідуальну, ансамблеву та концертну діяльність, формуючи комплекс професійних компетентностей майбутнього виконавця. У підрозділі 2.2 подано стильовий аналіз різножанрової виконавської програми, що включає естрадну баладу, новелті-джаз, академічний каприз, джазовий етюд і латиноамериканську сюїту. Показано, як кожен жанр висуває специфічні технічні та інтерпретаційні вимоги, а саксофон демонструє здатність до стилістичної адаптації та багатовимірного художнього висловлення. Узагальнюючи, робота відображає взаємодію історичного розвитку саксофона, формування національної виконавської школи та сучасних педагогічних і стильових практик. Висвітлені у двох розділах аспекти дозволяють розглядати саксофонне мистецтво як динамічну культурну систему, у якій технічний прогрес, художні пошуки та педагогічні концепції утворюють цілісний комплекс, спрямований на формування універсального виконавця та збереження міжкультурного діалогу в сучасному музичному просторі.
Keywords: саксофон; історія саксофона; національна саксофонна школа; українське музичне середовище; академічна та джазова традиції; інструментальна педагогіка; методика навчання гри на саксофоні; стильовий аналіз; виконавська програма; інтерпретація