Ніжинська вища школа: сторінки історії - Самойленко, Г. В.; Самойленко, О. Г. (My University, 2005)
У книзі розкрита двохсотлітня історія одного з найстаріших вузів України, показано, як формувалась творча доля письменників М.Гоголя, Є.Гребінки, Н.Кукольника, Л.Глібова та багатьох інших діячів культури, як виникали та розвивались наукові філологічна та історична школи, з якими пов'язані імена визначних вчених академіків М.О.Лавровського, П.В.Нікітіна, М.П.Сперан- ського, членів-кореспондентів АН професорів А.С.Будиловича, Р.Ф.Брандта, Г.А.Ільїнського, В.І.Рєзанова, М.Н.Петровського та інших, як і чим жила Ніжинська виша школа у XIX та XX століттях, як зростав її науковий і освітній авторитет в Україні та світі