ВИХОВАННЯ ПАТРІОТИЗМУ У ДІТЕЙ 5–7 РОКІВ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Лісовець, О. В.; Чжен Гохуй (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті комплексно розглядаються поняття патріотизму як важливого соціального та морального принципу, що формує у людини глибоке почуття любові, прихильності, відповідальності та гордості за свою Батьківщину. Обґрунтовується проблема виховання патріотичних почуттів і цінностей у дітей у процесі їхнього залучення до культурної спадщини свого народу через різноманітні види мистецтва. Окреслюються основні критерії та показники патріотизму, подається аналіз його інтерпретації у різних аспектах – історич- ному, культурному, соціально-психологічному. Особлива увага приділяється питанню виховання патріотизму у дітей старшого дошкільного віку як актуаль- ного завдання сучасної дошкільної освіти. У статті обґрунтовується важливість і доцільність використання засобів музичного мистецтва для формування у дошкільників патріотичних почуттів, національної самосвідомості, духовно- моральних цінностей. Розглядаються теоретичні підходи до виховання патріотизму, а також прак- тичні аспекти організації музично-виховної діяльності в умовах закладів дошкіль- ної освіти. Аналізуються можливості впливу музичного мистецтва на розвиток емоційної сфери дітей, їх естетичного сприймання, формування національної ідентичності через залучення до культурної спадщини українського народу. Детально описуються види музичних засобів, які можуть бути ефективно використані у виховному процесі: українські народні пісні, сучасні авторські твори патріотичного спрямування, музично-рухові ігри, театралізовані інсценізації, елементи фольклору. Увага приділяється аналізу форм і методів музичного виховання, які сприяють патріотичному розвитку дітей 5–7 років, а також визначенню педагогічних умов, що забезпечують ефективність цього процесу. Вивчаються завдання патріо- тичного виховання у контексті освітньої діяльності ЗДО, окреслюються шляхи їх реалізації через інтеграцію музичного мистецтва з іншими освітніми напря- мами. Наводяться результати сучасних досліджень і рекомендації науковців та практиків у сфері дошкільної освіти щодо формування в дітей любові до рідного краю, національної гордості, поваги до традицій і культурних надбань україн- ського народу.
Keywords: патріотичне виховання; дошкільний вік; музичне мистецтво; народні пісні; музично-рухові ігри; національна культура; заклад дошкільної освіти; національна свідомість