Лінгвориторичні стратегії маніпуляції в сучасних німецьких медіа - Восьмушко, Єлизавета Євгенівна (My University, 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексне дослідження лінгвориторичних стратегій маніпуляції в сучасному німецькому медійному дискурсі. Показано, що оцінні прикметники, прислівники, дієприкметники, метафори, евфемізми та гіперболи відіграють ключову роль у формуванні емоційних оцінок медійного повідомлення. Виокремлені одиниці постають вербалізаторами стратегій драматизації, дискредитації та евфемізації. На граматичному рівні проаналізовано пасивні конструкції, інверсію та риторичні питання як вербалізатори стратегій дистанціювання, драматизації та смислового ранжування. Також виокремлено такі когнітивні засоби маніпулятивного впливу, як концепти, тобто ментально-лінгвістичні одиниці, що формують інтерпретаційні рамки шляхом реалізації стратегій легітимізації, раціонального переконання та створення емоційної домінанти. Доведено, що ці засоби забезпечують формальну нейтральність тексту при одночасному управлінні фокусом уваги та оцінними інтерпретаціями за допомогою апелювання до етосу, логосу та пафосу. Наукова новизна роботи полягає у поєднанні лінгвістичного та риторичного аналізу для визначення ролі логосу, етосу й пафосу у формуванні прихованої маніпуляції.
Keywords: етос, логос, ментально-лінгвістичні одиниці, пафос, стратегія