ДОПОВНЕННЯ ДО ФЛОРИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «ЗАЛІССЯ» - Коломійчук, В. П.; Шиндер , О. І.; Данилик, І. М.; Орлов, О. О.; Польська, В. О.; Міськова, О. В.; Шевера, М. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті наведено дані про флористичні знахідки на території Національного природного парку «Залісся» (НПП), який був створений у 2021 р. на площі 14836,0 га. У 2024 р. нами встановлено видовий склад судинних рослин НПП, проведено біоморфологічний, географічний, еколого-ценотичний аналіз флори та з’ясовано особливості її синантропізації. Було наведено характеристику рідкісних видів флори, показано місце НПП в екомережі регіону. Нинішня робота ґрунтується на результатах оригінальних досліджень, проведених нами на території НПП «Залісся» у 2024–2025 рр. із застосуванням маршрутного способу та методів порівняльної флористики. У результаті дослідження в межах парку виявлено 34 нових таксони дикорослих судинних рослин. Крім того, відзначено один новий вид (Rosa rubiginosa L.), ймовірно, інтродукований цілеспрямовано. Серед нових видів і підвидів флори 19 належать до аборигенної фракції і є досить звичайними для регіону дослідження, а 15 – до адвентивної (чужорідної) фракції флори. Для них наведено характеристики та конкретні місцезнаходження в межах НПП. Появу деяких неаборигенних видів флори (Hippophae rhamnoides L., Heliopsis helianthoides (L.) Sweet var. scabra (Dunal) Fernald., Robinia viscosa Michx. ex Vent.) пов’язуємо з існуючою активною господарською діяльністю на суміжних з парком територіях (дачних кооперативах). Станом на тепер флора НПП «Залісся» налічує 812 видів і підвидів судинних рослин. Результати цих досліджень виконувалися в межах програми Літопису природи парку. Вони є важливими для встановлення його сучасного різноманіття, з’ясування тенденцій змін у регіональній флорі, розробки заходів для попередження фітоінвазій. Існує потреба у подальшому моніторингу за рослинним покривом парку в зв’язку з наявністю на його території значного різноманіття тварин, зокрема копитних, що опосередковано впливають на склад та динаміку флори.
Keywords: біорізноманіття; Чернігівське Полісся; Київська та Чернігівська області; флористичні знахідки; Україна