Християнські конфесії в поезії Т. Г. Шевченка - Баран, А.М. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У своїй поезії Т. Шевченко найбільше критикує католицизм, але прижиттєве ставлення поета до представників цієї конфесії було позитивним. Право- слав’я найчастіше представлене в його поетичній творчості, але став- лення поета до нього є неоднозначним. Про протестантизм написано не багато, але це єдиний християнський напрям, що не зазнав критики. По відношенню до християн найбільше позитивних епітетів поет адресує представнику Реформації – Я. Гусу. У Т. Шевченка не було конфесійних упе- реджень. Він був противником будь-якого релігійного деспотизму, навіть якщо це була релігія його народу.
Keywords: Шевченко; католицизм; православ’я; Реформація