ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Коваль, Ольга Юріївна (My University, 2025)
У роботі досліджено проблему формування позитивного іміджу закладів дошкільної освіти в умовах сучасних суспільних трансформацій. На основі аналізу наукових підходів уточнено сутність поняття «позитивний імідж закладу дошкільної освіти», визначено його структуру, ключові компоненти та етапи формування. Розкрито роль педагогічних, психологічних і комунікаційних чинників у створенні позитивного образу закладу, а також окреслено значення PR-діяльності й сучасних комунікаційних технологій у зміцненні репутації закладу дошкільної освіти. Проаналізовано основні напрями застосування PR-інструментів, цифрових засобів комунікації, соціальних мереж та інноваційних методів взаємодії з батьками і громадськістю. Визначено, що ефективне управління іміджем закладу дошкільної освіти сприяє підвищенню рівня довіри, розвитку партнерської взаємодії всіх учасників освітнього процесу та формуванню конкурентних переваг у сучасному освітньому середовищі. На базі Бориспільського закладу дошкільної освіти №1 м. Бориспіль проведено діагностику стану розвитку іміджу закладу із застосуванням анкетування, спостереження, експертного оцінювання та аналізу документації. Отримані результати дали змогу визначити сильні та проблемні аспекти іміджу закладу, оцінити рівень задоволеності батьків та педагогічного колективу, виокремити чинники впливу на формування позитивної репутації. Науково обґрунтовано та запропоновано методичні рекомендації для керівників закладів дошкільної освіти щодо удосконалення системи формування позитивного іміджу, зокрема: використання системної PR-стратегії, цифрових комунікацій, підвищення культури взаємодії з батьками, розвитку професійного іміджу педагогів і створення комфортного освітнього середовища.
Keywords: конкурентоспроможність закладу; імідж; позитивний імідж закладу дошкільної освіти; PR-діяльність; комунікаційні технології; репутація закладу; взаємодія з батьками