Роман Д. Вінтерсон «Тягар» в антропологічній парадигмі - Тверітінова, Т. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті досліджується роман Джанет Вінтерсон «Тягар» в антро пологічній парадигмі. Визначаються її аксіологічні складові, які включають філософські, онтологічні, психологічні цінності. На прикладі переповідання історії одинадцятого подвигу Геракла аналізується концепт «Герой – Антигерой» як дилема «бути – володіти» (Е. Фромм). Визначається, що Геракл як архетиповий зразок античного героя в цьому епізоді еволюціонує до «Антигероя», який керується не розумом і сумлінням, а ірраціональними пристрастями. Гераклу протиставляється титан Атлас як справжній герой, який замислюється над екзистенціальними питаннями про сенс життя, Фатум, свободу вибору.
Keywords: Д. Вінтерсон; «Тягар»; Геракл; Атлас; архетип античного героя; концепт «Герой – Антигерой»; проблеми Фатуму і свободи вибору