Графодеривація в українських рекламних текстах - Бойко, В. М. (Видавництво НДУ, 2021)
Реалізація комунікативно-прагматичної мети рекламних повідомлень дося- гається використанням різноманітних мовних засобів, з-поміж яких по- мітне місце займають оказіональні лексеми, утворені як узуальними, так і нетиповими способами словотворення. Одним із продуктивних неузуаль- них способів творення оказіональних лексем в українських рекламних текс- тах є графодеривація, тобто використання нетипових графічних засобів у процесах оказіональної деривації, на якій закцентована увага у нашій стат- ті. Доведено, що графодеривація – своєрідна «мовна гра» на графічному рівні – один із багатьох елементів маніпулятивного впливу реклами на реципієнта. Графодеривація в аналізованих рекламних текстах репрезен- тована низкою різновидів, з-поміж яких найпродуктивнішими виявились капіталізація, графогібридизація, поліграфіксація. З’ясовано також функції та призначення графодериватів у рекламних текстах.
Keywords: графіксація; графодериват; капіталізація