ДО ПРОБЛЕМИ ШКІЛЬНОГО АНАЛІЗУ СЮЖЕТУ ЛІТЕРАТУРНОГО ТВОРУ - Бондаренко, Юрій Іванович (Наукові записки. Серія «Психолого-педагогічні науки» (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. – Ніжин: Видавництво НДУ ім. М.Гоголя, 2011)
У статті розкриті основні підходи і запропоновані прийоми дослідження літературного матеріалу, які можна застосовувати у процесі вивчення учнями сюжетно-змістової площини художніх текстів. Автор демонструє практичні види діяльності, спрямовані на освоєння учнями таких художніх складових, як епізод літературного твору, етапи розгортання фабули, елементи хронотопу, сюжетна багатолінійність.
TO THE PROBLEM OF SCHOOL ANALYSIS OF PLOT IN A LITERARY WORK
В статье раскрыты основные подходы и предложены приемы исследования литературного материала, которые можна использовать в процессе изучения учениками сюжетно-содержательной плоскости художественных текстов. Автор демонстрирует практические виды деятельности, направленные на освоение учащимися таких художественных составных, как эпизод литературного произведения, этапы разворачивания фабулы, элементы хронотопа, сюжетная многолинейность.
Keywords: розщеплення структури художнього твору; аналіз епізоду; вивчення етапів сюжету; хронотопний аналіз; дослідження сюжетної багатолінійності