КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО БАЛЕТНОГО ТЕАТРУ - Білан, Оксана Володимирівна (My University, 2019)
Сучасний балетний театр України щедро вплітає свої яскраві квіти міжнародного визнання і захоплення у барвистий вінок світової слави європейського танцювального мистецтва. За останні два десятиліття національний балет впевнено вийшов на світову театральну арену, багато талановитих майстрів хореографії визнано «зірками першої величини». Великий і славний шлях розвитку балетного театру і національної професійної хореографії України розпочався понад два століття тому. Тривалий і складний процес утворення професіонального українського балетного театру починається ще у далекому 1780 році. Подальший розвиток молодого професійного балету України стимулювало знайомство українських артистів із досягненнями російського та європейського балетного виконавства. Творчі досягнення українського національного балетного театру знайшли свій розвиток у діяльності українських балетмейстерів та виконавців. Оригінальне використання на професійній балетній сцені українського народного танцю значно вплинуло на розквіт українського балету у другій половині XX століття. Значний внесок у сценізацію народного танцювального мистецтва здійснив балетмейстер Павло Вірський. Міцний фундамент для злету національного балетного театру заклали талановиті балетмейстери Незалежної України. Стрімкому піднесенню мистецького авторитету українського балету в Європі та в усьому світі сприяв перший Міжнародний балетний конкурс ім. С. Лифаря. На всіх континентах земної кулі успішно гастролюють українські артисти, гідно репрезентуючи видатні досягнення сучасної хореографічної культури, сприяючи розширенню дружніх контактів та поглибленню взаєморозуміння між народами.
Науковий керівник: РОСТОВСЬКА Юлія Олександрівна, кандидат педагогічних наук, доцент Рецензенти: РЕБРОВА Олена Євгенівна – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри музичного мистецтва і хореографії ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»; ПАРХОМЕНКО Олександр Миколайович – кандидат педагогічних наук, доцент
Keywords: український балетний театр; балетмейстер; балет; хореографічне мистецтво