ІСТОРІЯ ШКІЛЬНОГО ПІДРУЧНИКА США - Ельбрехт, О.М. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розглядаються історичні аспекти розвитку шкільного підручника у США. Автором використано дослідження американських учених, в яких розкривається роль підручників в освітньому процесі, розвиток підручника в контексті змін у педагогіці та цінностях американського суспільства. Ма- теріали досліджень засвідчують, що підручники є надзвичайно адаптивним засобом навчання: услід за змінами проблем освіти змінюються й вимоги до підручників, стилі їх написання, представлені в них методи навчання. На основі аналізу результатів досліджень встановлено, що процес розвитку шкільного підручника США трансформується на різних етапах історії су- спільства залежно від конкретних історичних умов, є результатом соціаль- но-політичних процесів, що відбуваються у країні. Визначено й охарактери- зовано етапи розвитку шкільного підручника у США, кожному етапу відповідає покоління навчальних книг, що характеризуються своїми особли- востями. З’ясовано, що сьогодні школи використовують добори різного роду навчальних матеріалів, але базовою залишається основна шкільна книга – підручник, яка використовувалася у навчальних кімнатах по всьому світу протягом тисячоліть.
Keywords: підручник; засіб навчання; навчальне книговидання