ОСОБЛИВОСТІ ТЕРАПЕВТИЧНОЇ РОБОТИ ТЕРАПЕВТА З РІЗНИМИ ВИДАМИ ТРАВМИ В ГЕШТАЛЬТ МЕТОДІ - Чолакова, Лілія Миколаївна (My University, 2024)
Дана магістерська робота присвячена дослідженню, яке полягає у з’ясуванні особливостей терапевтичної роботи терапевта з різними видами травми в гештальт методі. Результати вивчення представлені у трьох розділах роботи. Перший розділ містить теоретичні аспекти пов’язані з поняттям психологічної травми. Аналізуються фактори, що сприяють виникненню травми, а також пов’язані з нею фізичні та емоційні симптоми. Зокрема описані особливості роботи з травмою в гештальт-підході, які базуються на основній моделі проходження циклу контакту «організм – навколишнє середовище» та на головних професійних якостях і навичках терапевта на яких будується робота терапевта. У другому розділі описано терапевтичні випадки клієнтів, та види травм з якими виконувалась робота на теперішній час. Описані та проаналізовані етапи роботи з комплексною травмою, травмою втрати, проходження горювання у методі гештальт-терапії. Особливу увагу приділено виявленню підгрунтя для розуміння походження сучасних травм. У третьому розділі представлено емпіричне дослідження динаміки терапевтичної роботи з особливою увагою до активізації ресурсів людської психіки. Дослідження фактично підтвердило, що відновленням після психотравми є покращенням якості життя людини, підкресливши важливість професійного втручання для цього. Крім того, дослідження показує, що професійні характеристики терапевта, зокрема здатність встановлювати стосунки довіри та підтримки, є вирішальними для успіху адаптації клієнта в довгостроковій перспективі, а присутність в поєднанні зі стійкістю - ключовим елементом всього процесу.
Keywords: гештальт-підхід; психологічна травма; цикл контакту; підтримка; присутність; безпечне середовище; побудува опори; контрперенос; резильєнтність