Формування художньо-мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку засобом дитячої літератури - Плескач, Олена Михайлівна (My University, 2023)
Кваліфікаційна робота виконана на теоретичному та практичному рівнях. На теоретичному рівні уточнено зміст та структуру провідних категорій, проаналізовано особливості формування художньо - мовленнєвої компетентності у старших дошкільників. Проаналізовано дитячу літературу як засіб формування художньо -мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку. На емпіричному рівні вивчено рівні сформованості художньо -мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку. Виділено педагогічні умови та розроблено систему формування художньо -мовленнєвої компетентності у старших дошкільників засобами дитячої літератури.
The qualification work was performed at the theoretical and practical levels. At the theoretical level, the content and structure of the leading categories were clarified, the peculiarities of the formation of artistic and speech competence in older preschoolers were analyzed. Children's literature is analyzed as a means of forming artistic and speech competence in children of older preschool age. At the empirical level, the levels of formation of artistic and speech competence in children of older preschool age were studied. Pedagogical conditions were identified and a system of formation of artistic and speech competence in older preschoolers by means of children's literature was developed. Key words: language, speech, speech activity, competence, speech competence, art-speech competence, art-speech activity, artistic word, children's literature.
Keywords: мовлення; мовленнєва діяльність; мовленнєва компетентність; художньо-мовленнєва компетентність; художньо-мовленнєва діяльність; дитяча література