Жіночий досвід відбудови вугільної промисловості Донбасу в повоєнний період - Титаренко, О. О. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті охарактеризовано особливості формування жіночого професій-ного та особистого досвіду відбудови шахт Донбасу в повоєнний період. Визначено специфіку мобілізаційної кампанії на відбудовчі роботи, висвітлені мотиви, якими керувалися жінки, освоюючи чоловічі професії. Проаналізовано вплив пропаганди та системи "соціалістичного змагання" як чинників залучення на роботу та підвищення продуктивності праці. Висвітлено умови праці на шахтах, особливості соціальної адаптації, реалізації жінками різних рольових статусів на роботі та в побуті.
Keywords: вугільна промисловість; Донбас; трудова мобілізація