НАРОДНІ ТАНЦІ КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ У ХОРЕОГРАФІЧНОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ - Коптель, Артем Віталійович (My University, 2019)
Магістерська робота присвячена актуальній мистецькій проблемі – дослідження місця і ролі народних танців Козацької доби у хореографічному просторі України. Теоретичний аналіз та узагальнення праць з історії України, мистецтвознавства, етнології, хореографічного мистецтва дав можливість виявити історичні передумови походження танців козаччини. Особливе місце в роботі належить вивченню походження танців Козацької доби («Козак», «Козачок», «Гопак», «Гайдук») та проаналізовано ранні форми таких танців, як «Гопак» та «Козак». Автором розкрито вплив хореографічного мистецтва козацької доби на музику, літературу, театр, образотворче мистецтво, архітектуру. Ретроспективний аналіз народних танців козацької доби дозволив дійти висновку, що їх побутування в сучасному мистецькому просторі характеризується постійним розширенням та оновленням засобів хореографічної виразності. Виконане дослідження не вичерпує всіх аспектів поставленої проблеми. Подальшого вивчення й обґрунтування потребують питання вивчення хореографічної культури доби козаччини у загальномистецькому контексті.
Науковий керівник: ПАРХОМЕНКО Олександр Миколайович, кандидат педагогічних наук, доцент Рецензенти: КУЦЕНКО Сергій Володимирович, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри хореографії та художньої культури Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; РОСТОВСЬКА Юлія Олександрівна, кандидат педагогічних наук, доцент
Keywords: український народний танець; танці Козацької доби; хореографічне мистецтво України; козачок; гопак; національно-патріотичне виховання