ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕПЕРТУАРУ НАВЧАЛЬНИХ ОРКЕСТРІВ НАРОДНИХ ІНСТРУМЕНТІВ (НА МАТЕРІАЛІ ОРКЕСТРУ НДУ ІМЕНІ МИКОЛИ ГОГОЛЯ) - Біла, Н. Л.; Шумський, М. О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
Стаття присвячена розгляду особливостей складу навчального оркестру народних інструментів НДУ ім. М. Гоголя та аналізу його репертуарного плану. В науковій літературі висвітлено результати досліджень різних аспектів народно-інструментального музикування. Однак аналіз наукових праць показав, що не було приділено достатньої уваги розгляду складу навчальних народно-інструментальних колективів та аналізу особливостей їх репертуару. Навчальні колективи народно-інструментального виконавства відрізняються різноманітністю інструментальних складів, що обумовлено можливостями учбового закладу і тими завданнями, які стоять перед ними. Історія становлення оркестру народних інструментів НДУ ім. М. Гоголя тісно пов’язана з вдосконаленням та реконструкцією народного інструментарію взагалі, а також з розширенням його інструментального складу за рахунок залучення струнно-смичкових, дерев’яних та мідних духових інструментів. Існуючий традиційний кобзово-балалаєчний з баянами склад оркестру розши-рено першими та другими скрипками і духовими інструментами (саксофон, труба, тромбон). Це надало змогу покращити темброві художньо-виражальні можливості оркестру. Особливого національного колориту надає звучанню оркестра включення до його складу групи бандур, сопілок та цимбал. Аналіз особливостей складу народно-інструментального оркестру НДУ ім. М. Гоголя показав, що його репертуарний план в значній мірі залежить від складу колективу. Основними напрямками репертуару на сучасному етапі є: фольклорний – обробки, фантазії, варіації, концертні п’єси на народні теми; академічний – оригінальні композиції (концерти, сюїти, фантазії, рапсодії) та перекладення (аранжування) української та світової класики; естрадно-джазовий – оригінальні твори та перекладення.
Keywords: репертуар; оркестр народних інструментів; перекладення