Структурно-семантичні особливості англомовної термінології сфери транспортного бізнесу: перекладацький аспект - Постоєва, Ольга Георгіївна (My University, 2025)
Кваліфікаційну роботу присвячено дослідженню структурно-семантичних особливостей англомовної термінології сфери транспортного бізнесу та специфіки її перекладу в документах, що регулюють міжнародне співробітництво. У першому розділі визначено теоретичні засади дослідження англомовної термінології транспортного бізнесу. Здійснено аналіз поняття «термін» як об’єкта лінгвістичних досліджень у роботах вітчизняних і зарубіжних науковців та пропонується робоче визначення цього поняття. Розглянуто основні підходи до визначення структури англомовних термінів, представлені в науковій літературі, та обґрунтовано доцільність застосування структурної класифікації термінів (прості, складні, терміни-словосполучення) для подальшого структурно-семантичного аналізу. Окреслено загальні риси англійської та української бізнес-термінології, складовою якої є термінологія транспортного бізнесу, а також висвітлено політико-економічні чинники, що впливають на її формування та розвиток. У другому розділі розкрито особливості перекладу англомовної термінології сфери транспортного бізнесу українською мовою. Обґрунтовано семантичну класифікацію термінів транспортного бізнесу, що охоплює дев’ять тематичних груп. Проведено детальний структурно-семантичний аналіз термінів відповідно до виокремлених груп. Визначено лексико-семантичні особливості текстів транспортного бізнесу. Проведено аналіз способів перекладу англійських термінів українською мовою з графічними відображеннями їх кількісних показників. Встановлено, що найпоширенішим способом перекладу є калькування. Водночас з'ясовано, що для близько 20% термінів використання лише одного способу є недостатнім для забезпечення адекватного перекладу, у зв'язку з чим застосовуються комбіновані варіанти.
Keywords: термін, способи перекладу, структурно-семантичний аналіз термінів, термінологія сфери транспортного бізнесу