Формування компетентності педагогічного партнерства майбутніх учителів початкових класів у процесі професійної підготовки в закладах вищої освіти України та Китаю - Тянь X. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю порівняльного аналізу україн ського та китайського досвіду формування компетентності педагогічного партнерства майбутніх учителів початкових класів. Уточнено структуру досліджуваної компетентності: українські науковці виокремлюють комунікатив ний, кооперативний та рефлексивний компоненти, китайські – доповнюють її емоційним. Запропоновано авторське визначення феномену. Виявлено спільні риси (орієнтація на дитину, практико-орієнтовані форми) та відмінності (сту пінь інституціоналізації, використання цифрових платформ, наявність профе сійних навчальних спільнот). Визначено проблеми: в Україні – недостатня прак тична підготовка, у Китаї – високий рівень вигорання вчителів. Обґрунтовано рекомендації для української системи професійної підготовки (запровадження модуля з емоційної компетентності, створення професійних навчальних спільнот, використання цифрових платформ, розробка діагностичного інструментарію).
Keywords: педагогіка партнерства, компетентність педагогічного партнерства, майбутні вчителі початкових класів, професійна підготовка