УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ НАДАННЯ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ ЗАКЛАДАМИ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Вольга, Юлія Володимирівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі представлені результати дослідження проблеми управління якістю надання освітніх послуг закладами загальної середньої освіти. Освіта, яка виступає сьогодні базисом розвитку людини у будь-яких сферах (культурній, духовній, інтелектуальній, економічній, фізичній тощо), забезпечує у той же час результативність її соціалізації та успішність життєдіяльності в особистісному й професійному аспектах. У такому разі, освіта грає важливу роль у становленні та розвитку як суспільства, так і економіки країни. Саме тому забезпечення високої якості освітніх послуг в закладах освіти різного рівня акредитації (і закладах загальної середньої освіти у тому числі) є важливим державним пріоритетом. В умовах сучасних глобалізаційних викликів та руху України в європейський освітніх простір розв’язання даного завдання залежить від управління. Констатувальний етап педагогічного експерименту довів, що лише 17% суб’єктів управління здійснюють цю діяльність на високому рівні. Удосконалення управління якістю надання освітніх послуг в закладах загальної середньої освіти залежить від впровадження сучасних технологій. Однією з таких технологій є використання бенчмаркінгу який дає змогу створювати освітньому закладу конкурентні переваги за рахунок визначення слабких ланок у діяльності закладу загальної середньої освіти; обрання еталонного закладу; порівняння практик власного закладу освіти з кращим досвідом; адаптації отриманого досвіду у діяльність власного закладу загальної середньої освіти; моніторингу отриманих результатів. Також удосконаленню управління якістю освітніх послуг в закладах загальної середньої освіти сприяє створення багаторівневої системи менеджменту, яка ефективно поєднує загальнодержавні, галузеві та місцеві положення, що стосуються надання якісної освіти. При цьому, особливої уваги потребує місцевий рівень управління якістю освітніх послуг в закладах загальної середньої освіти, оскільки композиційна побудова складових на місцевому рівні передбачає інваріативність, яка пов’язана з особливостями функціонування конкретних закладів освіти. Застосування стратегічного менеджменту в управлінні якістю освітніх послуг в закладі загальної середньої освіти дозволяє раціонально використовувати всі можливі та потенційні ресурси конкретної освітньої організації для забезпечення високої якості освітніх послуг у змінних обставинах навколишнього середовища. А інформаційні технології в системі менеджменту якості освітніх послуг дають змогу не тільки отримувати адекватну і точну інформацію у максимально повному обсязі, але й в систематизованому та захищеному вигляді.
Keywords: управління; якість освітніх послуг; заклад загальної середньої освіти