ОСОБИСТІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСІБ З НАРЦИСИЧНОЮ ТРАВМОЮ - Окамбі-Кіндало, Ясса Жанін (My University, 2024)
Дослідження присвячене вивченню особистісних характеристик осіб з нарчцисичною травмою як складного психологічного феномену, що має значний вплив на когнітивну, емоційну та соціальну сфери функціонування індивіда. Проаналізовано механізми формування нарцисичної травми та її вплив на здатність до побудови здорових міжособистісних стосунків, а також характерні риси, що виявляються у цих осіб, зокрема підвищена чутливість до зовнішньої оцінки, схильність до самокритики та труднощі у встановленні стабільних соціальних контактів. У роботі використано метод скопінг-огляду. Пошук літератури здійснювався за ключовими словами: "narcissistic trauma", "wounded ego", "psychological characteristics". Для пошуку використовувались бази даних Sciencedirect, Scopus, Pubmed, ResearchGate. Робота базується на класичних підходах психодинамічної традиції (Протягом ХХ та ХХІ століття вивченням нарцисичної особистості займалися такі дослідники, як З. Фройд, О. Кернберг, Г. Когут, А. Адлер, Ж. Лакан, Ж. Лапланш, Е. Фромма, та ін.) та сучасних дослідженнях (Barry, C. T., McDougall, K. H., Casale, S., Banchi, V., Crowe, M., Lynam, D., Campbell, W. K., Miller, J., Demirci, I., Eksi, H., Eksi, F., Hansen, J., Lovering, N., Miller, J. D., Back, M. D., Lynam, D. R., Wright, A. G. C., Spytska, L., Zeigler-Hill, V., Vrabel, J. K., Campbell, W. K., & Crist, C.) у сфері психології особистості й психотерапії. Емпіричне дослідження проведено із застосуванням стандартизованих особистісних опитувальників, адаптованих до української вибірки. Тестові інструменти обрано з урахуванням специфіки вибірки, яка включала студентів бакалаврату та магістратури закладів вищої освіти України. Для збору даних було використано платформу Google Forms, що забезпечило зручність і анонімність, сприяючи відвертості респондентів. Презентація даних включає графічну візуалізацію результатів і детальну інтерпретацію виявлених закономірностей. Практичне значення роботи полягає в аналізі особливостей особистісних характеристик осіб із ознаками нарцисичної травми. Результати 3 дослідження можуть бути корисними для психологів і психотерапевтів у кращому розумінні таких клієнтів, а також для розробки освітніх програм для спеціалістів. Отримані дані можуть стати основою для подальших наукових досліджень у цій сфері.
Keywords: нарцисизм; нарцисична травма; вразливий нарцисизм; психологічні характеристики; міжособистісні стосунки; емоційна чутливість; самооцінка