Специфіка моделювання національної ідентичності в п’ятикнижжі Мирослава Дочинця «Триб» - Александренко, В. В.; Андрушенко, А. О. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджено структуру циклу «Триб» («Многії літа. Благії літа», «Вічник», «Світован», «Синій зошит», «Розрада-гора») та доведено, що національна ідентичність у прозі автора є цілісною духовною сутністю, яка базується на зв’язку людини з рідною землею та моральними імперативами. Виявлено ключову роль наративної стратегії «ми-нарації» (колективного оповідача), яка маркує належність героїв до національної спільноти в часи історичних випробувань (на прикладі бою на Красному полі) та зближує позиції оповідача й читача в контексті духовного наставництва. Встановлено, що автентичний образ героя-українця (Андрія Ворона) моделюється через синкретизм трьох чинників: природного середовища Карпат, фольклорних елементів (легенд, прислів’їв) та історичної правдоподібності. Природні компоненти (гори, річки) визначено як філософські символи тривалості роду й життєвої стійкості.
Keywords: національна ідентичність, художнє моделювання, колективна нарація, карпатський локальний текст, духовні цінності