ПЕДАГОГІЧНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНОГО ДОСВІДУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ-ФІЛОЛОГІВ ЗАСОБАМИ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Долматова, М. П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена дослідженню актуальної проблеми формування естетич- ного досвіду майбутніх учителів-філологів засобами мистецтва слова на заня- ттях з іноземної мови. В ній обґрунтовано педагогічну модель процесу форму- вання естетичного досвіду, яка реалізується через цілеспрямовану організацію роботи з оригінальним художнім текстом як твором мистецтва. У статті визначено сутність та структуру естетичного досвіду студентів, показано результати аналізу науково-теоретичної літератури та констату- вального експерименту, що послужили вихідними даними для розробки педаго- гічної моделі його формування. Автор також вивсітлює освітньо-виховні можливості мистецтва слова, яке може бути освоєне тільки в результаті цілеспрямованого читання й аналізу оригінального іншомовного художнього тексту, емоційного сприйняття його як твору мистецтва; визначає фактори, що сприяють успішності процесу розвитку компонентів естетичного досвіду студентів філологічних факуль- тетів на основі читання оригінальних художніх творів, а саме їхні дидактичні функції.
Keywords: естетичний досвід; іноземна мова; художній текст; вивчальне читання