Повість М. Гоголя "Тарас Бульба" та однойменний кіносценарій О. Довженка (до проблеми текстуального і мистецького виміру) - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті вперше проведено детальний текстологічний та мистецький порівняльний аналіз повісті Гоголя і кіносценарію О. Довженка, з’ясовано основні підходи до перекладу епічного твору на мову кінодраматургії, виявлено спільність у зображенні історич-них подій ХVІІ ст., пов’язаних із передоднем національно-визвольної війни запорізьких козаків за свободу і національну незалежність своєї Вітчизни. О. Довженко у розвиткові сюжету слідує за Гоголем, вносячи інколи доповнення та зміни (лист козаків турецькому сул-тану, відліт душі Кукубенка на небеса та ін.), які були необхідні для посилення ідейного спрямування твору чи у зв’язку зі специфікою жанру сценарію.
As the first attempt at a detailed comparative textological and artistic analysis of N. Gogol's "Taras Bulba" narrative and O. Dovzhenko's scenario this article reveals the main approaches to the translation of an epic work into the language of cinematography, finds similarities in the portrayal of the historic events of the 17th century on the eve of the Zaporozhian Cossacks' liberation war for national freedom and independence of their fatherland. O. Dovzhenko follows Gogol's plot making sporadic additions and changes (the Cossacks' letter to the Turkish sultan, the flight of Kukubenko's soul to heaven etc), necessary to empower the message of the work and to take into account the specificity of the scenario genre.
Keywords: повість "Тарас Бульба"; М. Гоголь; кіносценарій; О. Довженко