До ювілею Ніжинського осередку Товариства української мови імені Тараса Шевченка - Бойко, Н. І. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
Статтю присвячено історії створення і діяльності Ніжинського осередку Товариства української мови імені Тараса Шевченка, окреслено роль Ніжинського осередку Товариства української мови в процесах загально- духовного та національного відродження українського народу, реалізації державної мовної політики, відстоювання законних прав української мови, її розвитку та надання високого державного статусу. Висвітлено зв’язки Ніжинського осередку Товариства з кафедрами української мови та української літератури Ніжинської вищої школи, схарактеризовано заходи, спрямовані на здобуття лінгвістичної й політичної незалежності України, подальший розвиток рідної мови. Простежено перспективи діяльності Ніжинського осередку Товариства української мови в сучасних умовах, спрямовані на формування високої мовленнєвої культури мовців, на прийняття нового Закону про державну мову, нового Правопису та вдосконалення мовних норм.
Keywords: товариство "Просвіта"; Ніжинський педагогічний інститут; кафедра української мови; мовно-національна самосвідомість