ІНТЕГРАЦІЯ ПРІОРИТЕТНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ З МЕДИКО-БІОЛОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН У ФАХОВУ ПІДГОТОВКУ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Ларіна , Т. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розглянуто інтеграцію пріоритетних компетенцій з медико-біологічних дисциплін у фахову підготовку майбутніх вчителів фізичної культури. Мета дослідження передбачала теоретичний аналіз і обґрунтування значущості інтеграції пріоритетних компетенцій з медико-біологічних дисциплін у фахову підготовку майбутніх вчителів фізичної культури. Структурно-логічний аналіз щодо набуття компетенцій з медико-біологічних дисциплін майбутніх вчителів фізичної культури в освітньому процесі виявив аспекти значущості пріоритетних компетенцій з медико-біологічних дисциплін у фаховій підготовці майбутніх вчителів фізичної культури, які актуалізують питання інтеграції теоретикопрактичних компетенцій з медико-біологічних дисциплін у підвищення якості комплексної підготовки майбутніх фахівців. З’ясовано, що одним із важливих аспектів у підготовці майбутнього вчителя фізичної культури є цілісне поєднання дисциплін медико-біологічного спрямування, що забезпечує глибше розуміння закономірностей функціонування організму під час фізичного навантаження та відповідає потребам інтегративного навчання, який є орієнтованим на комплексне бачення професійної діяльності. Розглянуто важливість використання міждисциплінарного підходу і виявлено, що міждисциплінарна інтеграція анатомії, фізіології, біомеханіки, біохімії та вікової морфофункціональної підготовки сприяє цілісному сприйняттю професійної діяльності, підвищує ефективність освітнього процесу та створює передумови для глибшого засвоєння знань. Проаналізовано проєктну діяльність як один із перспективних методів, що дозволяє забезпечити інтеграцію знань у процесі фахового навчання майбутніх вчителів фізичної культури. Обґрунтована практична значущість щодо набуття компетенцій з медико-біологічних дисциплін в контексті міждисциплінарного підходу з перспективою ефективного використання здоровʼязбережувальних технологій у фаховій діяльності майбутніх вчителів фізичної культури. Виявлена значущість інтеграції пріоритетних компетенцій з медико-біологічних дисциплін у професійну підготовку майбутніх вчителів фізичної культури, що є базовою передумовою комплексної готовності майбутніх вчителів фізичної культури до становлення педагогічної майстерності в контексті перспективної самореалізації та готовності до навчання впродовж життя.
Keywords: інтеграція пріоритетних компетенцій; медико-біологічні дисципліни; інтегративне навчання; міждисциплінарний підхід; фахова підготовка; майбутні вчителі фізичної культури; комплексна професійна компетентність