Диригентсько-хорова підготлвка - Костенко, Л. В.; Шумська, Л. Ю.; Шумський, М. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2020)
Пропонований навчальний посібник висвітлює актуальні аспекти фахового навчання хорових диригентів з позицій компетентнісного підходу відповідно до нових стандартів вищої освіти зі спеціальності 025 "Музичне мистецтво". Зміст посібника обумовлений завданнями сучасної професійної диригентсько хорової підготовки, а саме: формування загальних та фахових компетентностей майбутніх хормейстерів-виконавців, викладачів хорових дисциплін у системі, що детермінована сутністю та полівекторністю подальшої професійної діяльності хорового диригента. Окремий розділ посібника містить технологічнізасади добору репертуару для студентського хору, а також рекомендовані репертуарні списки. У розділі "Репер туар хорового класу" представлені апробовані та адаптовані до виконавських можливостей навчального хору зразки хорової літератури з творчого доробку Молодіжного хору "Світич" Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Для студентів, магістрантів та викладачів мистецьких факультетів вищих навчальних закладів, а також для викладачів спеціальних музичних навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації та початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.