ОСОБЛИВОСТІ САМОРОЗВИТКУ ДОРОСЛОЇ ОСОБИСТОСТІ - Сукач, Ірина Сергіївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей саморозвитку дорослої людини. Представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження. У першому розділі розкрито проблему особистісного саморозвитку у сучасній науковій літературі, умови та чинники саморозвитку. Другий розділ розкриває психологічні особливості розвитку особистості у дорослому віці. У третьому розділі досліджено, що акцентуації характеру та якість ранньої прив’язаності виступають особистісними предикторами наявності емоційних бар’єрів у стосунках подружньої пари. Задоволеність шлюбом залежить від особливостей сімейного оточення, від спілкування та взаємодії у конфлікті, від ціннісних орієнтацій. Результати цього дослідження можуть бути використані у робочій діяльності практичного психолога.
Keywords: особистість; саморозвиток; самоактуалізація; інтернальність; екстернальність; внутрішні бар'єри; зовнішні бар'єри; сенсо-життєві орієнтації; рівень суб’єктивного контролю; самооцінка