ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА - Пилипенко, Михайло Володимирович (My University, 2019)
Магістерське дослідження присвячене одній з актуальних проблем сучасної освіти – формуванню комунікативних умінь школярів засобами хореографічного мистецтва. Її теоретичне узагальнення дало можливість виявити низку суперечностей. В роботі наголошується, що сучасна хореографічна освіта це поєднання новітніх мистецько-педагогічних технологій, методик та узагальнення педагогічного досвіду. Хореографічне мистецтво виступає унікальним засобом впливу на особистість, її світогляд, почуття, цінності, орієнтири та дозволяє залучити учнів до активної художньо-комунікативної діяльності. Аналіз наукових джерел з даної проблеми дозволив розкрити сутність поняття «комунікативні вміння», які виступають складним феноменом, важливою властивістю особистості, що набувається в процесі комунікації і є інтегральною здатністю людини здійснювати комунікативну діяльність; узагальнити вітчизняний та зарубіжний досвід хореографів-практиків у контексті формування здатностей до комунікації; розробити та запропонувати власну педагогічну модель процесу формування комунікативних умінь школярів засобами хореографії. Результати дослідження можуть бути покладені в основу розробки методики формування комунікативних умінь школярів засобами хореографічного мистецтва.
Науковий керівник: КОВАЛЬ Олена Віталіївна, кандидат педагогічних наук, доцент Рецензенти: РЕБРОВА Олена Євгенівна, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри музичного мистецтва і хореографії ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»; РОСТОВСЬКА Юлія Олександрівна, кандидат педагогічних наук, доцент
Keywords: хореографічне мистецтво; хореографічна освіта; невербальна мова; художньо-творча діяльність, комунікативні вміння; художня комунікація; здатність до комунікації