Стратегії ефективної взаємодії асистента вчителя з батьками дітей з особливими освітніми потребами - Завацька, Л. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розкрито теоретико-методичні засади ефективної взаємодії аси стента вчителя з батьками дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. Обґрунтовано, що асистент вчителя є не лише учасни ком організації освітнього процесу в інклюзивному класі, а й важливою комуніка тивною ланкою між учителем, дитиною, сім’єю, командою психолого-педагогіч ного супроводу та фахівцями інклюзивно-ресурсного центру. Визначенні стра тегії, що охоплюють нормативно-рольове узгодження, довірливу двосторонню комунікацію, спільне спостереження за динамікою розвитку дитини, залучення батьків до реалізації індивідуальної програми розвитку, консультативно-про світницьку підтримку, профілактику конфліктів, етичне збереження конфіден ційної інформації та використання цифрових каналів зв’язку у роботі з батьками.
Keywords: асистент вчителя, батьки, діти з особливими освітніми потребами, інклюзивне навчання, педагогічна взаємодія, партнерство, індивідуальна програма розвитку, команда супроводу, професійна підготовка