ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - Рязанцев, В. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті розглядаються питання інтеграції інформаційних технологій у процес професійної підготовки фахівців технічного напряму. Особливу увагу приділено формуванню проєктно-конструкторської компетентності, яка є однією зі складових професійної підготовки фахівців технічного профілю. Проаналізовано основні аспекти впровадження інформаційних технологій до освітнього процесу, що сприяють розвитку здатності до проєктування, моделювання та оптимізації технічних рішень. Досліджено наукові підходи до визначення сутності проєктно-конструкторської компетентності та її ролі в підготовці конкурентоспроможних фахівців машинобудівної галузі. Встановлено, що застосування сучасних інформаційних технологій забезпечує підвищення рівня професійної підготовки, розвиток прос- торового мислення, оптимізацію конструкторських рішень та інтеграцію фахових знань. Особливу увагу приділено використанню графічних програм, автоматизованих систем проєктування (на прикладі спеціального програмного продукту SolidWorks та SolidWorks Simulation), технологій доповненої та віртуальної реальності, хмарних технологій, а також гейміфікації освітнього процесу. Визначено їхню роль у підвищенні ефективності професійної освіти та забезпе- ченні готовності майбутніх фахівців технічної галузі до виконання складних проєктних завдань.
Keywords: проєктно-конструкторська компетентність; інформаційні технології; машинобудування; CAD-системи; віртуальна реальність; хмарні технології; гейміфікація