Педагогічні умови формування засад здоров'язбережувальної діяльності у старших дошкільників засобами оздоровчих гімнастик - Корзун, Олена Володимирівна (My University, 2021)
Наукова робота присвячена аналізу проблеми формування навичок здоров’язбережувальної діяльності у дітей старшого дошкільного віку. Проаналізовано основні наукові підходи до набуття засад здоров’язбереження у цей період дитинства. Розкрито потенціал оздоровчих гімнастик щодо формування навичок здоров’язбережувальної діяльності в дітей 6-7 років. Здійснено діагностику сформованості навичок здоров’язбережувальної діяльності в дошкільників у процедурі проведення констатувального експерименту. Розроблено критерії і показники, виявлено та обґрунтовано три рівні сформованості навичок здоров’язбережувальної діяльності в дітей старшого дошкільного віку засобами оздоровчих гімнастик.
The scientific work is devoted to the analysis of the problem of forming health-preserving activity skills in children of senior preschool age. The main scientific approaches to acquiring the basics of health-preserving activity in this period of childhood are analyzed. The potential of health-preserving gymnastics for the formation of health-preserving activity skills in children 6-7 years old is revealed. The diagnosis of the formation of health-preserving activity skills in preschoolers is carried out in the procedure of conducting a ascertaining experiment. Criteria and indicators are developed, three levels of formation of health-preserving activity skills in children of senior preschool age are identified and substantiated by means of health-preserving gymnastics.
Keywords: здоров’я; здоров’язбереження; здоров’язбережувальна діяльність; оздоровчі технології; оздоровчі гімнастики