Педагогічні умови пізнавального розвитку дітей старшого дошкільного віку - Винник, Леся Петрівна (My University, 2021)
У трьох розділах роботи представлено результати вивчення проблеми. На теоретичному рівні обґрунтовано зміст та структуру пізнавального розвитку, визначено особливості формування у дітей старшого дошкільного віку пізнавального інтересу, здатності до дослідництва та допитливості як базової якості особистості. Для розв’язання емпіричних завдань дослідження, розроблено програму й методики констатувального, формувального й контрольного етапів експериментальної роботи. Розроблено критерії, показники та рівні пізнавального розвитку дітей 5-7 років, визначено й обґрунтовано педагогічні умови та методи оптимізації виховного процесу, спрямованого на розвиток у старших дошкільників допитливості та дослідницької діяльності.
Keywords: пізнавальний розвиток; допитливість