Глютонема хліб у пареміях народів світу - Хожаєнко, Ю. В.; Шарманова, Н. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Паремії як «одиниці мовно-культурної свідомості та активні одиниці комунікації» [1, с. 11] цікавлять сучасних мовознавців із позиції вияву в своєму змісті взаємозв’язку та взаємовпливів мови, культури й етнічного мислення. Вважаємо, що паремії різних народів світу із глютонемою хліб сприяють розкриттю особливостей національно-культурної оцінки хліба відповідно до традицій харчування, вірувань, шанобливого ставлення до цього найважливішого продукту, що й засвідчує актуальність нашої наукової праці.