ПРОБЛЕМА ПІДРУЧНИКІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ТЕОРІЇ І ПРАКТИЦІ: ДОСВІД США - Ельбрехт, О. М. (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2017)
Автор привертає увагу до проблеми забезпечення навчальних закладів якісними підручниками – важливого аспекту реформування систем освіти. У статті обґрунтовується доцільність її розв’язання через інтеграцію з кращими здобутками світової педагогічної думки і творче використання досвіду зарубіжних країн, зокрема США. Автором здійснено аналіз науково-педагогічної літератури, який дав змогу виявити проблеми підручника, що є предметом розгляду американських учених. Розкрито роль підручника як засобу передачі і засвоєння змісту освіти, засобу реалізації сучасних підходів до організації навчально-пізнавальної діяльності учнів.
Keywords: зміст освіти; навчальна програма; засіб навчання; підручник гуманізація; принцип індивідуалізації; диференціація