Сторінки історії: бібліотека Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька (1820–1832) - Осіпова, Г. С. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті на базі архівних матеріалів розглянуто ключові моменти історії бібліотеки Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька перших років: заснування та функціонування, комплектування, формування книжкового зібрання, питання організації роботи, обліку книжкових фондів. Хронологіч-ні межі статті охоплюють період від заснування Гімназії вищих наук князя Безбородька у Ніжині з 1805 року до реформування ії у Фізико-матема-тичний ліцей у 1832 році. Висвітлено основні напрямки роботи бібліотеки, окреслено її внесок у підготовку фахівців-гуманітаріїв. Уперше вдалося озвучити імена бібліотекарів за період діяльності гімназії: К. В. Шапалин-ського, І. Я. Ландражина, А. І. Амана, М. Ф. Соловйова. Дослідник прийшов до висновку, що бібліотека Ніжинської гімназії мала важливе значення не лише за змістом і складом книг, передусім вона акумулювала досвід люд-ської думки. Незважаючи на недоліки, які мали місце, зокрема в питаннях зберігання та використання бібліотечних фондів, у цілому бібліотека намагалася бути важливою інформаційно-документальною складовою навчального процесу Гімназії вищих наук князя Безбородька.
Keywords: Гімназія вищих наук князя Безбородька; бібліотека; історія бібліотечної справи