Популярне поетичне: поезія та поп-музика авторок-виконавиць - Матасова, Ю. Р. (НДУ ім. М. Гоголя, 2021)
Студія розгортається у полі дискусії про «високе» поетичне та його «низькі» реалізації у царині популярної культури, і, зокрема, популярної музики. Проблематизація подібної бінаризації як обмежувальної не лише уможливлює розгляд емансипації поетичного у популярному (котре підси- лює поетичну практику), а й спонукає до «пригадування» дієвості слова у його поєднанні із музикою. Звертаючись до традиції авторів-виконавців / авторок-виконавиць (singer-songwriter) як такої, що від початку виявляє потужну співдію поетичного із музичним (чим забезпечує собі особливе місце у популярній культурі та популярній музиці), студія застановляє- ться на важливості для жанру позиціональності авторської постаті, котра, по суті, є проміжною. Поглибити подібну аналітику, виявити ре- зультати наполягання на проміжному статусі, випадає завдяки приді- ленню уваги голосам авторок-виконавиць, які активно працюють на поп- сцені із початку 1990-х років. Їхня робота, що значно розширює жанрові «мову» та метод, є ефективною у тому числі й щодо убезпечення тра- диції singer-songwriter від конвенціоналізації, адже одним із їхніх творчих інструментів стає витворюване ними дієве поетичне. Пісенна лірика авторок-виконавиць демонструє ознаки «поезії», визначеної у термінах Одрі Лорд, і спонукає до її розгляду як дієвої (і «життєво необхідної») прак- тики з уяви про здійсненне. У цьому сенсі вона є творчою практикою, значущою і жанрово, й індустріально (будучи викличною по відношенню до умов жіночого існування в індустрії популярної культури), і в широкому соціальному полі. Закорінена у матеріальне, тілесне, повсякденне, пое- тична уява про здійсненне, явлена у пісенній ліриці авторок-виконавиць, підважує квазі-романтичне піднесення поетичного й увиразнює шляхи подолання «нестачі» мови (що занадто довго позначала «жіноче»). Роз- мірковування про ознаки, умови та цілі роботи популярного «жіночого» поетичного, а також і про її потенційність, з необхідністю враховує популярність (а отже, впливовість та силу) творчої практики авторок- виконавиць. Їхнє поетичне, зреалізоване у формі популярної пісні (тобто у співдії із музичною та перформативними «мовами
Keywords: поезія; література й музика; американські та українські авторки-виконавиці